Munka vagy szórakozás?

 

Ünnepeljük ma a munkát!

De a munka nem ugyanaz ennek, mint annak. Kinek mit jelent?

Van, akinek van a MUNKA és van a PIHENÉS.

Gyorsan letudjuk a munkát, aztán jöhet a szabadság.

 

De miért nem lehet szabadság a munka?
Lássunk néhány lehetséges választ:

 • Mert nem mi választottuk. Kötelező csinálni és ez alapból kiveri a biztosítékot.
 • Mert unalmas.
 • Mert “nemszeretem” dolgokat csinálunk.
 • Mert valamikor szerettük, de most már nem.
 • Mert egykoron, kívülről nézve tetszett egy szakma, aztán belekerülve kiderült, hogy mégsem olyan romantikus vagy izgalmas és most már nem tudunk kiszállni.
 • Mert rossz célokért kezdtük el. Azért mentünk mondjuk közgázra, mert azt mondták abban van a pénz. És van is benne, de hiányzik “valami”.
 • Mert meguntuk a küzdelmet. A szakma lényegét imádjuk, de nem tudjuk szeretni a másik felét, az adminisztrációt, a marketinget vagy a kötelező smúzolást. Viszont váltani már nem akarunk, nem tudunk, kockázatos lenne, ott a család, a kötelezettségek, mi lesz a sárga csekkekkel? Tolod tovább, de egyre kisebb lelkesedéssel.
 • Mert elfogyott a lendület, a szenvedély, a szüntelen keresés, tanulás vágya, az egész mindig égető, előrevivő izgalma. Az érzés, hogy a munkánkkal valamit hozzáteszünk a világhoz. Vagy meg sem volt sosem.

Marad a “hurrá, péntek” és “fúj, hétfő“. A megérdemelt pihenés.

—-

Lehet-e ez másként?

Lehet-e úgy, hogy az élvezettel végzett munka után nem kell pihenés, abból nem kell kiszakadni?

Merünk-e váltani, változtatni?
Nem nagyot. Néha kicsit is elég. Mondjuk rendszerré szervezzük a “nemszeretem” részt, hogy gyorsan letudjuk és több jusson abból, amit szeretünk.

Vagy vállalkozóként: kiszervezzük.
Amit te nem szeretsz, más élvezi és szívesen végzi. Jó motiváció a növekedésre: megtartani a vállalkozásodban azt, amit szeretsz, kiadni azt, amit nem.

Szintén apró változatás: újra felfedezni az örömet a munkában. Utánaolvasni, újra tanulni róla vagy csak összeírni, miért is szerettél bele és újra átélni a szépségeit.

Végiggondolni, mi a munkád valódi haszna. Mit tesz hozzá mások életéhez? Miben, miért értékes igazán?

Más oldalról megközelíteni. Nem azon morfondírozni, hogy a szüleid számvitelire küldtek, pedig te divattervezőként éreznéd jól magad és most már ez így is marad.
Hanem rájönni, hogy amit megtanultál azért a tiéd, az is te vagy és nem kell kidobni az álmaidat a szemétbe. Egy darabig akár futhat a kettő egymás mellett. Még segíthet is, amit megtanultál egy másik témában, abban, hogy jobb vagy más legyél az egyikben.

Sokan vállalkozóként is beszorítják magukat a keretek közé, pedig ez az a munkahely, amit magadnak teremtesz: csak rajtad múlik.

 • Te döntöd el mit és mennyit.
 • Te teszed oda a hangsúlyokat.
 • Te döntöd el, hogy minden nap egy kicsit teszel vagy néhány napig rengeteget,
  aztán pár hétig semmit.
 • Rajtad múlik, hogy olyan munkahelyet teremtesz-e másoknak is, ahova szívesen járnak be, ahol ők is a képességeik szerint teljesíthetnek, ahol azt a munkát végezhetik, ami igazán nekik való. A munkád így élvezet lehet, örömforrás, sikerélmény.
  Olyami, amit akkor is végeznél, ha szabadnap van (és nem hívnád szabad-napnak a szabadnapot, mert munka közben is szabadnak érzed magad  😎 


Ezt a munkát érdemes ünnepelni igazán.
((Az írás Vida Ágnes szellemi tulajdona))

 

[ABTM id=6853]

Please rate this